Szőlő szüret Nemesvitán az Eke pincészetnél.

Hagyományőrzés

Elmúlt a nyár, itt az ősz,
kampósbottal jár a csősz.
A présházban must csorog,
forrnak már az új borok.”

A zalai tájat mindig is a szőlők tették híressé és emlékezetessé, a magyar kultúrát minden elemében hordozó tájjá: a történelmi Zala megyében 1860-ban 34 000 borházat és pincét számoltak össze. A Keszthelyi-hegység lábánál, a festői Nemesvitán három generáció óta foglalkozik az Eke család szőlőtelepítéssel és borkészítéssel. Szőlőik a közeli tanúhegyek lábainál, illetve a Keszthelyi-hegység egyes részein találhatóak. Ide kaptunk meghívást a nagyszülőktől, hogy a Méhecske csoport is megtapasztalja, milyen egy igazi szüret. Saját kis kosárkáikba gyűjtötték be a szőlő fürtöket, beleöntötték a présbe, nagyon erősen préselték a szőlő  levét, megkóstolták a mustot, énekeltek, majd igazi vendéglátásban részesültek. Nagyon jól érezték magukat!

Szőke Ildikó

Hozzászólások lezárva