Ültess fát!

Az óvoda egy varázslatos hely. A gyerekek életében játék, mese, zene, torna, vizuális élmények, környezet tudatosság váltakozik minden nap. Élményt viszünk minden napjukba.

Az élménypedagógia a közvetlen tapasztalásokon és a gyerek aktív cselekvésén keresztül tanít. Elsősorban a személyes készségek fejlesztését tűzi ki célul, fejleszti az önismeretet, önértékelést, az egyéni felelősségvállalást és a szociális kompetenciákat. A tevékenységközpontú tapasztalati tanulás, nemcsak élményszerű, de célszerű is. Az ismeretek átadására, rendszerezésére, elmélyítésére egyaránt alkalmas, vagyis mindazt tudja, amit a hagyományos, ismeretszerző oktatástól elvárunk. A passzív befogadást felváltja a megismerő tevékenység által történő tanulás, amely az aktivitáson és élményszerűségen keresztül megteremti a tanuláshoz szükséges motivációs bázist is. Óvodánk ezért megtesz mindent, hogy élményeket nyújtson és gyűjtsön.

Az egyik ilyen élmény a zene világnapja alkalmából volt, melynek napja október 4-én van. Évek óta helyet kapunk a Keszthelyi Festetics György Zeneiskola előadására, ahol élőben megtapasztalhatják ovisaink a hangszerek, a zenészek, a koncert világát. A népi és klasszikus hangszerek sokaságával találkozhatnak, és megtapasztalhatják az élő zene csodálatos varázsát.

A másik varázs szülői kezdeményezésre jött létre. Egy anyuka (anonimitás) talált az interneten egy pályázatot, ami óvodáknak szólt, és jónak találta. Megpályázta, megszervezte, kifizette, és mint a mesékben véghez is vitte. Egy fergeteges, tanulságos élménnyel gazdagodtunk mindannyian ezáltal.

A pályázat:

Bálint gazda, azaz Bálint György, akit a köznyelv az ország kertészeként tart számon 2019. július 27-én ünnepelte 100. születésnapját. Gyuri bácsi az Iskola- és óvodakert program elkötelezett védnöke és támogatója, melynek elismeréseként és a 100. születésnap alkalmából a Kalap Jakab Mozgalom az Ültess fát! programja keretében a Bálint gazda által adományozott 100 gyümölcsfát ültet el, ünnepi műsorral színesítve az ország 100 óvodájában. Így jutottak el hozzánk is.

 A Bálint gazda által adományozott 100 facsemete ültetési ceremóniája, egységesen minden óvodában:

Kalap Jakab játékos-zenés interaktív koncertje és bábjátéka “Ültess fát!” címmel.

– Facsemete helyének kiválasztása, közös ültetés, emléktábla elhelyezése.

A szerencsés óvodák a facsemete mellé megkapják:

– Bálint gazda gondozási útmutatóját,

– egy sorszámozott „Bálint gazda” emléktáblát, melyet a fánál helyeznek el.

Bátran állíthatom, mind a szülőknek, mind a gyerekeknek felejthetetlen élményt adott ez a program. Külön köszönet azoknak szülőknek, akik segítettek megszervezni ezt a délutánt, és újabb színnel gazdagították „Zöld óvoda” programunkat.

Sok minden más is történt még, de az legyen majd egy másik történet.

Tisztelettel:

 Szőke Ildikó óvodapedagógus

Balatongyörök, 2019. október

 

 

Hozzászólások lezárva