“Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes” (Robert Fulghum)

20200122_111147A Balatongyöröki Óvoda már kétszer elnyerte a megtisztelő Zöld Óvoda címet.
Rövid ismertető arról, mi is jelent a “Zöld Óvoda” elnevezés:
A környezeti nevelés nemzetközi és hazai szinten is izgalmas, a kihívásokhoz gyorsan alkalmazkodó pedagógiai terület. Az az óvoda, amely az Óvodai nevelés országos alapprogramjában foglalt pedagógiai alapelvek tartalmát a 21. század elvárásainak tükrében, annak megfelelően valósítja meg, valójában teljesíti a “zöld óvodaság” elvárásait. Pályáznia érdemes a Zöld Óvoda címre, amelynek elnyerése az óvoda ez irányú munkájának erkölcsi elismerése. Zöld óvodának lenni jó! Jó az óvodapedagógusoknak zöld óvodában dolgozni, mert a fenntarthatóságot célul kitűző nevelési elképzeléseiket maradéktalanul megvalósíthatják. A gyermekeknek jó ott lenni, mert az elkötelezett óvodapedagógusok tudatosan készítik fel őket a fenntartható életre. A szülőknek azért jó, hogy ott lehetnek gyermekeik, mert tudják, hogy megismerkednek a fenntartható életvezetés alapjaival.
A Zöld Óvoda címet a környezetvédelemért felelős tárca és a köznevelésért felelős tárca hozta létre 2006-ban. A két tárca lehetőségei szerint, külön-külön és közösen is támogatta és támogatja az egész intézményes környezeti nevelést az óvodákban is.
“A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen generációk szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációk hasonló szükségleteinek kielégítését.”
A fenntarthatóságra nevelés egyik alapvető elvárása az egész életen át tartó tanulás. Az óvodában minden tevékenységi formában megvalósul a tanulás.
Nagyon fontos mondat számunkra! Ezen gondolatok indították el pl. az év kertje, ültess fát, élj egészségesen stb. programjainkat, amelyhez nagyon sok segítséget kapunk önkormányzatunk és a szülők részéről is. Egész évben kiemelt nevelési terület az egészséges életmódra törekvés.
A mindennapi gyümölcs evés, sok séta, mozgás, kirándulás, friss levegőn való játék, egészséges étkezés, tiszta víz ivás és még sorolhatnám.
Minden év januárjában kijelölünk egy napot, amikor még több figyelmet szentelünk az egészséges étkezésnek, mozgásnak. Így volt ez idén is. Minden gyermek “belépőjegye” reggel az óvodába érkezéskor egy darab zöldség vagy gyümölcs volt, amit biztos, hogy meg is eszik. (Mi is küzdünk a “nem szeretem” mondatokkal.) Aki megjött az oviba az kézmosás után segíthetett a reggeli elkészítésében. Gyümölcs, zöldség tisztítás, feldarabolás, tányérra díszítés. B. Katalin szülő bemelegítésként jól megtornáztatta a kicsiket, nagyokat egyaránt. Ezután következett a svéd- asztalos tízórai, amire minden gyerek saját maga válogatta össze az egészséges reggelit (itt köszönöm meg a Szülői Szervezet hozzájárulását ehhez). Ritkán látni őket ilyen jóízűen enni. Mindenki megtalálta a kedvencét. A felállított présgépnél szintén egyénileg állíthatták össze a zöldséges, gyümölcsös turmix italukat.
A kiscsoportosok gyümölcs-, zöldség szobrokat alkottak, a nagyok lesétáltak a Balaton partra és megfigyelték tél szépségeit. Aki minden programban részt vett, elnyerte az arany koronát, amely az egészség királynőjévé vagy királyává kiáltotta ki.
Másnap folytattuk, bár ez nem mese, ez a valóság, ha tetszett bátran lehet követni őket!

Kiemelt januári célunk még, hogy tudatosabban és célirányosan felhívjuk a gyermekek és közvetetten a felnőttek figyelmét a téli madárvédelemre. A téma feldolgozásában az óvoda apraja-nagyja aktívan vesz részt. Az erdei fülesbaglyot választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának. Az erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és lakott területeken is a leggyakoribb bagolyfaja. Vigyázzunk rá!

Szőke Ildikó óvodapedagógus

A természet hatalmas, az ember parányi.
Ezért aztán az ember léte attól függ,
Milyen kapcsolatot tud kialakítani a természettel.

(Szentgyörgyi Albert)

Hozzászólások lezárva